Tuesday, February 1, 2011

Mercedes CLS



 Nova generacija CLS-a bit će jedan od najvažnijih automobila koji stiže na tržište naredne godine, pogotovo s obzirom da se radi o pravom začetniku izuzetno popularne klase prestižnih limuzina sa kupeovskim oblikom i sportskim osobinama. Kao što se moglo i očekivati novi “Mercedes“ CLS je umnogome dizajniran na temeljima koji su postavljeni aktuelnom generacijom E-Klase, ali prije svega izuzetno atraktivnim Shooting Brake konceptom. 




Iako je osnovna ideja coupe forme u kombinaciji sa gabaritima i luksuzom klasičnog “Mercedesa“ u potpunosti zadržana, već je na prvi pogled očito da je njemački proizvođač uspio otići korak dalje u razvoju ove izuzetno uspješne ideje. Uz neizbježnu “padajuću“ liniju krova sada je CLS znatno markantnija pojava zahvaljujući impresivno velikoj i prepoznatljivoj maski, koja ne ostavlja mjesta sumnji o kojoj je marki riječ. Uz izuzetno izražene blatobrane koji CLS-u sada daju “mišićaviji“ izgled, tu su i neizbježni pomodni detalji poput LED dnevnih svjetala, dok će kupci po želji i glavna svjetla moći dobiti u LED-tehnologiji. 


Jednako dramatičan i primjetan pomak pretrpjelo je i uređenje unutrašnjosti. Uz ergonomska i dizajnerska rješenja koja su slična kao i na ostalim Mercedesima aktuelne generacije luksuz je istaknut još kvalitetnijim kožnim oblogama, dok drveni i metalni umeci uz novooblikovani upravljač upotpunjuju kombinaciju sportskog i luksuznog ugođaja. Također, i ovaj CLS će biti dostupan u verziji sa samo dva izuzetno luksuzna zadnja sjedišta, dok je i ovjes Mercedes podigao nivo komfora zahvaljujući ugradnji kvalitetnijih i ugodnijih materijala. 





Ponuda motora bit će jednako bogata i raznovrsna, pa će kupci moći odbrati između 250 CDI dizelaša sa 204 KS, ili snažnijeg 350 CDI koji proizvodi 265 KS. Ljubitelji benzinskih motora, koji, istina, i bolje pristaju ovako prestižnim automobilima, na izboru će imati potpuno novi 3,5-litarski V6 motor sa direktnim ubrizgavanjem a koji će obezbjediti 306 KS. Snažniju opciju će predstavljati 4,7-litarski V8 sa twin-turbo prednabijanjem zraka, a koji će sa 435 KS biti pravi predmet požude. Naravno, najprestižnija opcija će biti CLS 63 AMG koji će iz 5,5-litarskog V8 dobivati moćnih 544 KS i 800 Nm okretnog momenta. Također, u ponudi će biti i pogon na sve točkove, ali samo uz verzije 350 CDI i 500. 


No comments:

Post a Comment